Alle menn har en prostata, en kjertel som er ansvarlig for å produsere væsken sædcellene svømmer i. Denne kjertelen ligger noen cm inne i endetarmen, mot ballene. Denne kjertelen er en erogen sone, men også en kjertel som fortsetter å vokse gjennom hele livet.

I noen tilfeller så er denne veksten ondartet, så det er viktig å holde øye med denne kjertelen, men i de fleste tilfeller er dette heldigvis en naturlig og godartet forstørrelse.

Tegn på en forstørret prostata

Prostata sin plassering, under og i nærheten av urinblæren, gjør at en forstørret prostata påvirker først og fremst vannlatingen. Derfor er det viktig å være oppmerksom på følgende:

  • unormal vannlatning, altså som bryter med det etablerte mønsteret
  • opplevelse av at man aldri har en tom blære
  • vanskelig for å stoppe urinering, lekkasjer og drypp på slutten av vannlatingen
  • svak urinstråle
  • unormal trøtthetsfølelse, ofte som skyldes at man ikke sover sammenhengende
  • urolighet hvis man er utenfor huset fordi man har behov for å gå ofte på toalettet

Det er viktig å ta kontakt med lege så fort disse symptomene begynner å påvirke ditt liv i negativ grad. Det er umulig å kunne fastslå med sikkerhet at dette ikke dreier seg om prostatakreft uten å ha gjort en grundig legeundersøkelse.
Det er også flere ting man kan gjøre for å hjelpe på symptomene ved en godartet, forstørret prostata.

Gode råd for å lindre symptomene ved en forstørret prostata

Så lenge man har avkreftet at dette ikke dreier seg om kreft, så er det noe man kan gjøre for å hjelpe med symptomene. Dette er ikke medisinske råd, men bare generelle gode råd.

  • unngå å drikke store mengder vann, og ikke på kvelden
  • reduser mengden alkohol og kaffe, samt andre drikker som kan virke vanndrivende
  • se på medisinlisten din, sjekk om noen av medisinene kan virke vanndrivende eller på andre måter påvirker prostata

Det er også enkelte urtemedisiner og alternative behandlinger som kan hjelpe, samt flere skolemedisinske behandlinger som legen din kan foreslå.

Hva skjer videre?

Som nevnt innledningsvis så vil denne kjertelen fortsette å vokse gjennom hele livet. Dette betyr at en forstørret prostata kan bli enda større og dette kan forverre plagene. Derfor er det viktig å ha en god kontakt med fastlegen og sikre en god og regelmessig oppfølgning. På denne måten så kan nødvendig behandling komme raskt i gang og man slipper å gå med langvarige plager.